Fuego Media
+31 (0)6 1459 1933
info@studiofuego.nl
Lichttoren 256
5611 BJ Eindhoven
The Netherlands

 

De drie maak fases voor een high quality resultaat

Kwaliteit van audio-visuele media kan niet bestaan zonder zorgvuldige planning, een hyperfocus op draaidagen en aandachtige nazorg bij de bewerking van het materiaal. In principe komen alle video’s, films en televisieproducties wereldwijd tot stand via dezelfde workflow.

 

 

Pre-productie

 

Dé fase voordat het opnemen van de content daadwerkelijk begint. 

Wanneer onze klanten ons concept en treatment hebben goed gekeurd, vertalen we dat naar een draaiplan die kan bestaan uit een scenario, storyboard, shotlist, plattegrond en callsheet. Vervolgens is het de planning van de locatie, het samenstellen van de crew en apparatuur die centraal staan in deze fase.
Bij het vaststellen en zoeken van locaties hoort vaak een bezoek. We maken dan ook kennis met de mensen op de locatie en kunnen ze zo alvast voorbereiden op onze komt. We nemen de maten van ruimtes op, maken foto’s en inventariseren stroompunten. Het kan voorkomen dat we voor sommige locaties vergunningen rmoeten regelen,
of er alleen op een specifiek moment, binnen een tijdsvak terecht kunnen.  Een draaidag met filmcrew is een logistieke operatie waarbij constant equipment en personen zich van 'A' naar 'B' verplaatsen. Voorbereiding is dus van essentiëel belang.

Al onze crewleden zijn specialisten die op dit moment op een vooraanstaand level producties draaien in de filmwereld. Zij hebben een eigen agenda. Het is daarom belangrijk vroeg in de pre-productie fase de draaidata te boeken, zodat we verzekerd zijn van de juiste ervaring op de set. Daarnaast hebben wij goede afspraken met de rentalhouses in de regio die ons voorzien van de nodige licht-, camera- en grip-apparatuur. Wat de beste equipment is verschilt keer op keer. Naast dat wij een aantal basis-kit's in huis hebben kiezen wij ervoor om aanvullend equipment per klus te huren. Met het oog op de snel veranderende techniek kunnen wij zo de garantie bieden dat we altijd gebruik maken van de nieuwste technologie op maat.

 

 

 

 

Productie

 

De dag van draaidag is de dag we eindelijk op ‘record’ mogen drukken. Een filmset is een bijzondere plek en een wereld an sich. Er worden lange draaidagen gemaakt, van soms wel 16 uur, die vaak voor dag en dauw beginnen. Bij aanvang is het prettig om gezamenlijk de dag kort door te nemen en kennis te maken met elkaar. Vervolgens kunnen de diverse specialisten aan de slag met hun voorbereiding.


Afhankelijk van het aantal set-up’s (wisseling van camerapositie in combinatie met licht) wordt deze routine  - van het kort bespreken en opbouwen - meerdere keren per dag herhaald. De eerste stap is altijd het aanleggen van de stroomvoorziening. Voor video's zoals bedrijfsfilmstestimonial of moodfilms is dit meestal klein, afwisselend van extra accu’s op het lichtnet prikken tot het leggen van kabels voor lichten. Bij grotere producties van bijvoorbeeld productfilm in een studio of op locatie van een Corporate commercial kan het voorkomen dat er gebruik wordt gemaakt van generatoren of krachtstroom.

Terwijl de lichtmannen het licht opzetten zit ‘het talent’ (de spreker, acteur, figurant etc.) vaak al in de make-up of bij de styling. Cameraman en regisseur bepalen de exacte positie van het camera standpunt, de camera bewegingen en de volgorde van draaien. De overige crewleden bouwen de rest van de set die zichtbaar is in het shot. Wanneer er interviews worden opgenomen is dit ook een goed moment om een voorgesprek te hebben met de spreker en gezamenlijk de vragen door te nemen. Deze voorbereidingen vinden plaats in een rustige sfeer, maar tegelijkertijd in een hoog tempo. Desalniettemin lijkt het voor bezoekers die van buiten op de set komen kijken vaak een proces van wachten, wat in zekere zin ook waar is, als je niet voor één van de filmdepartments werkzaam hoeft te zijn.

Al deze handelingen dienen uiteindelijk het doel uw verhaal zo sterk, esthetisch en verwonderend mogelijk vast te leggen. Oog voor licht, compositie, dynamiek en detail zijn voor al onze producties leidend. De camera stopt niet met draaien voordat alle shots volledig naar de wens van de klant zijn, die op een afkijkmonitor mee kan kijken naar de opnames. Van al het opgenomen materiaal worden op de draaidag zelf back-up's gemaakt. Nadat we de opnames hebben afgerond, brengen we de locatie weer terug naar de originele staat en laten we alles achter alsof we er nooit zijn geweest.

 

 

 

 

Post-productie

 

Het slijpen van een diamant is een mooie analogie voor het beschrijven van de 'post-productie'.

Op set wordt de aandacht met een hands-on approach ingezet, dat wil zeggen dat we op praktische en adequate wijze, in een hoog tempo zoveel mogelijk bruikbaar videomateriaal proberen te draaien. Tijdens de post-productie is de aandacht veel meer op een macro afstand, met overzicht monteren we de gefragmenteerde op opnames tot een geheel. 

Vakspecialisten zijn het er over eens dat een film eigenlijk drie maal wordt gemaakt. De eerste keer als men de productie bedenkt en opschrijft. De tweede keer als men de film draait.  De derde en laatste keer, als men het materiaal monteert. Tijdens het post-productieproces is het zaak een stap terug te doen en kritisch en redactioneel te bepalen welke shots in de film blijven en welke niet. Het treatment is namelijk tot stand gekomen met een visie op het eindresultaat. Hoe lastig het ook was om sommige shots te draaien, tijdens de filmmontage wordt pas duidelijk wat werkt en zullen er ongetwijfeld enkele mooie shots de edit niet halen. 'Kill your darlings' is de uitdrukking die we onszelf soms vertellen, omdat we weten dat het verhaal altijd voorrang heeft.

Zoals een schilder een stap achteruit doet en door de oogharen kijkt naar het doek, zo proberen wij fris en onbevangen te selecteren wat het meest krachtig en visueel overtuigend werkt. Gevoel en intuïtie worden ingezet om de flow van de video te bepalen, maar ook marketing kennis. We weten bijvoorbeeld dat we met een goede speelduur kunnen inspelen op het kijk gedrag van de viewers online en dat mensen van nature tijdens het scrollen in hun feed, geneigd zijn langer te blijven hangen bij het passeren van een close-up van een gezicht.

Wanneer een eerst montage ligt betrekken we de klant om met trots de eerste ronde te presenteren en te evalueren. Na presentatie en evaluatie over diverse afgesproken rondes wordt er gewerkt naar een moment van editlock. Vanaf hier is het besluit op de montage definitief genomen. Zoals bij het maken van een juweel is de steen uitgehakt, gebeiteld en geschaafd tot de kern zodat de diamant is zichtbaar geworden. Nu komt het polijsten.

Het medium video of film is altijd de combinatie van fotografie (van minimaal 24 beeldjes per seconde), audio en de dimensie tijd. Door middle van de montage edit lock te hebben, is de volgorde van de beelden bepaald en de tijdsspanne gezet. De fotografische nabewerking en audiobewerking zijn vanaf dit moment aan de beurt voor finalisatie. 

Een professionele colorist heeft zorg voor de fotografische afwerking van de gedraaide shots. Dat houd in waar nodig de belichting afstellen en aanpassen, zodat alle shots matchen. De colorist vindt de perfecte balans tussen licht en donker per shot, waardoor we de aandacht nog meer kunnen sturen binnen het verhaal. Bovendien kunnen de kleuren worden beïnvloed met behulp van software, om een bepaalde sfeer of toon naar voren halen. Ook wanneer er op verschillende locaties gedraaid is kunnen kleurverschillen worden rechtgetrokken. Uiteindelijk dient de film te gaan voelen als een gekozen palet, waarbij kleur en licht met elkaar in harmonie zijn.

De sound-designer en -componer zal zorgen voor het afmixen van opgenomen geluiden, maar ook voor het conceptueel versterken van de boodschap door middel van het plaatsen van sound-design onder de montage. Een goede film score kan op een onbewust, maar belangrijk emotioneel level het verhaal binnen laten komen. De juiste toon vinden en het gevoel van tijd beïnvloeden zijn leidend bij de tot stand koming van de film muziek. Vaak als het eindproduct in de vorm van een serie opgeleverd wordt, kan de voorkeur uitgaan naar een pakkende intro song of een sound-logo. Dit alles wordt vervaardigd in de studio, onder beheer van de sound-composer.

In tegenstelling tot het analoge tijdperk werken wij voornamelijk met video-data. Data pipeline en back-up’s zijn de belangrijkste factoren als het gaat om om het goed behouden van gedraaid materiaal. Tijdens de post-productie dragen we zorg voor 
back-ups op diverse fysieke locaties en kijken we hoe grote files van high quality video het beste kunnen worden omgezet naar juiste formaten, zonder zichtbaar beeldverlies bij gebruik op web- en offline.